Openbaar Centrum Voor Maatschappelijk Welzijn van Sint-Lambrechts-Woluwe

De bouw van het project ‘Kort Verblijf’ is gestart!

Het is zover. De bouw van het project ‘Kort Verblijf’ is gestart! De eerste steen werd op 23 april gelegd. Verschillende hoofdfiguren uit het project kwamen ter plaatse samen rond een muur van bouwstenen, waaronder burgemeester Olivier Maingain en de voorzitster van het OCMW, mevrouw Fabienne Henry.

Omdat we een project van deze omvang niet alleen kunnen realiseren, konden we rekenen op het werk van verschillende partners: Stéphanie Abbeels voor het ingenieurs- en studiebureau Ellyps, Marie-Sophie Hubert voor het architectenbureau Etau Architects en Christian Goedertier, vertegenwoordiger van de bouwgroep Louis De Waele.

De bouw van het Kort Verblijf zal ongeveer 17 maanden in beslag nemen. Dit toekomstige gebouw zal de A- en C-vleugels met elkaar verbinden. Het krijgt een moderne bouwstijl waarin hout centraal staat. Door de vorm en het aanzicht van buitenaf past deze nieuwe vleugel perfect in het groene landschap van het Sint-Lambrechtstehuis.

Het project

Qua structuur is het Kort Verblijf een renovatie- en uitbreidingsproject van het Sint-Lambrechtstehuis dat is bedoeld om meer diverse alternatieven te bieden voor het rusthuis. Het project is ontstaan omdat we andere oplossingen wilden aanbieden voor institutionalisering. Dat willen we eigenlijk al lang. In ons ziekenhuis voor geriatrische revalidatie heeft het OCMW zelfs al tien jaar geleden een herstelcentrum met achttien bedden ingericht. Toen het ziekenhuis in 2014 werd overgekocht door een private ziekenhuisorganisatie moest het OCMW dat herstelcentrum sluiten.

We zijn er volledig van overtuigd dat dit project gegrond is en we hebben hard gewerkt om een gelijkaardige structuur op te bouwen. Want hoewel rusthuizen voor sommigen een antwoord kunnen bieden, zijn ze niet voor iedereen de ideale oplossing. Als iemand wordt opgenomen in een rusthuis, kan die persoon bijvoorbeeld een deel van zijn vrijheid verliezen, maar het kan ook duur uitvallen voor zowel gezinnen als de overheid.

Dit project, dat wordt gesubsidieerd door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, biedt 22 bedden in aparte vleugels aan valide of semivalide bejaarden die lichte tot middelmatige hulp nodig hebben bij hun dagelijkse leven en een veilige plek met een lichte medische uitrusting zoeken om te wonen. Het gaat om een opvangoplossing voor enkele weken of een manier om mantelzorgers van ouderen te ontlasten. Het doel is dat de ouderen uiteindelijk terug naar huis of naar een rusthuis kunnen.

We willen de zorgkwaliteit van een ziekenhuisopname combineren met het comfort van de langdurige zorg die een home traditioneel verschaft.

Voor die ouderen zal het Kort Verblijf een concrete oplossing zijn voor onder meer de volgende situaties:

  1. Nood aan een periode om de gezondheid te herstellen en aan te sterken na een ziekenhuisverblijf;
  2. Nood aan veilige opvang wanneer een helpende echtgeno(o)t(e) moet worden opgenomen in het ziekenhuis of wanneer het gezin plant om op vakantie te gaan. »
Inauguration du Court séjour
Facebook
LinkedIn

Gulledelle 98 

Maatschappelijke permanentie

Gelieve tijdens de coronacrisis de steunaanvragen bij voorkeur in te dienen via e-mail: ssg@ocmw.woluwe1200.be

Indien nodig is de maatschappelijke permanentie waarbij je een steunaanvraag kan indienen, toegankelijk zonder afspraak op maandag en donderdag van 9.00 tot 11.30 uur.

Karrestraat 27

Contact maatschappelijke eerstelijnsdienst

De maatschappelijk werkers zijn bereikbaar,op afspraak, alle werkdagen, behalve op dinsdag, van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur of telefonisch op het nummer 02/777.75.31.

 VoormiddagNamiddag
Maandag9.00 – 11.30 uGesloten
DinsdagGeslotenGesloten
WoensdagGeslotenGesloten
Donderdag9.00 – 11.30 uGesloten
VrijdagGeslotenGesloten
 VoormiddagNamiddag
Maandag9.00 – 12.00 u13.30 – 16.00 u
DinsdagGeslotenGesloten
Woensdag9.00 – 12.00 u13.30 – 16.00 u
Donderdag9.00 – 12.00 u13.30 – 16.00 u
Vrijdag9.00 – 12.00 u13.30 – 16.00 u